Kondansatör Nedir?
Temel olarak kondansatör elektrik yüklerini kısa süreliğine depo edebilen temel elektronik devre elemanıdır. Kondansatörün birimi Farat Sembolü ise “C” olarak ifade edilmektedir.
Kondansatör yapı olarak, iki iletken levha arasına yerleştirilen bir yalıtkan maddeden oluşmaktadır. Kondansatör ayrıca kapasitör olarak ta bilenmektedir. Devrede elektrik akımını depolamak için kullanırlar. Basit olarak kondansatör çalışma mantığı ise şöyledir. Yalıtkan bir maddenin elektriği üretmediğini biliyoruz ama bu yalıtkan malzemelerin elektrik akımını depolamak gibi bir özelliği olduğundan pil geriliminden gelen elektronları depolamak mümkündür ve bundan dolayı bazı elektronik işlemlerde kondansatörler kullanılması zorunlu elemanlardır. Kondansatörlerin uygulama alanları hakkında gerekli bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.
Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere pek çok kondansatör çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlilik sayesinde kondansatörler pek çok alanda kullanılabilirler. Kondansatör seçimi yaparken, kondansatör çeşitlerini tanımak ve duruma uygun seçim yapmak önemlidir. Piyasada bulunan çeşitli kondansatör türlerini aşağıda yazdım.
Kondansatörler çeşit olarak, Sabit ve Ayarlı olarak iki grupta incelenmektedir.
Eğer bu konu hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız. Şu yazıyı inceleyebilirsiniz.
Sabit Kondansatör Çeşitleri
Film kondansatör
Seramik kondansatör
Mika kondansatör
Elektrolitik kondansatör
Kutuplu kondansatör
Ayarlı Kondansatör Çeşitleri
Varyabl kondansatör
Trimer kondansatör
Kondansatör’ün Yapısı
Bu kısımda ise temel olarak kondansatörün iç yapısı ve çalışma mantığından bahsedeceğim. Aşağıdaki resim aslında basit bir mantıkla kondansatörün iç yapısını göstermektedir.
Kondansatör (kapasitör), elektronların kutuplanarak elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerinden faydalanılarak, bir yalıtkan malzemenin iki metal tabaka arasına yerleştirilmesiyle oluşturulan temel elektronik elemandır. Yani kısaca iki iletken maddenin arasına bir yalıtkan maddenin konulması ile oluşur. Bu yalıtkan madde şunlar olabilir. Seramik, hava, mika, kağıt, polyester, metal kağıt, tantal gibi dielektrik (yani yalıtkan) maddeler kullanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder